Publikované

Hľadáte spoľahlivého ochrancu vašej imunity? Už ste ho našli

Med je uznávaným a cenným liekom po celom svete už odnepamäti. Skôr než ľudia začali používať chemicky vyrobené antibiotiká, med býval neoddeliteľnou súčasťou domácej lekárne. A tak je tomu dodnes.

Vyhnúť sa počas zimných mesiacov vírusovým ochoreniam nie je vôbec jednoduché. Pokiaľ ale máte dobrú imunitu, stravujete sa vyvážene a vaše jedlá obsahujú dostatok vitamínov a antioxidantov, ste na dobrej ceste. O to viac, ak nezabúdate na pravidelnú konzumáciu kvalitného medu.

Dobrá imunita = pevné zdravie

Imunitný systém je zložitý obranný mechanizmus, ktorý si poradí s najrôznejšími infekciami, baktériami a ďalšími škodlivými vplyvmi. Je pripravený na obranu, nech sa deje čokoľvek, zabezpečuje naše zdravie a neustále sa vyvíja. Stav imunitného systému korešponduje s tým, ako sa správame k vlastnému telu. Na imunitu však vplýva aj životné prostredie, životný štýl či stres, ktorému každodenne čelíme. Imunitný systém môžeme podporiť rôznymi preparátmi a veľmi blahodarne naň pôsobí práve med.

Med ako vitamínová bomba

Med je koncentrovaný extrakt z kvetín a rastlín, mnohí ľudia ho označujú za prírodný elixír zdravia. Jeho účinky na organizmus človeka sú neodškriepiteľné a pri budovaní imunity má svoje nezastupiteľné miesto. V mede nájdeme obrovské množstvo prospešných látok, enzýmov, vitamínov, proteínov, aminokyselín a cukrov. Z vitamínov sú to: A, C, B1, B6, B12, D, E a K. Z minerálov stoja za zmienku najmä vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, kremík a železo.

Nikdy nie je rovnaký

Každý med je originál, pretože každý med obsahuje unikátny pomer týchto látok, dôležitých pre to najcennejšie, čo máme – naše zdravie. Jeho chuť, farba a aj zloženie závisia od prostredia, kde včelstvo zbiera nektár z kvetov. Hlavnými parametrami sú okrem lokality taktiež druhová skladba rastlín a obdobie, v ktorom boli včely najaktívnejšie.

Hlavné dôvody, prečo ho mať poruke

  • Pre vysoký podiel prírodnej fruktózy je lepšou a zdravšou voľbou než cukor.
  • Má antibakteriálne účinky, z ktorých sa dá ťažiť pri zápaloch žalúdka, ale i povrchových poraneniach pokožky.
  • Nižší glykemický index utíši hlad na dlhšiu dobu.
  • Pôsobí ako antioxidant a pomáha udržiavať zdravú črevnú mikroflóru.

Med pre pevné zdravie

Med je stabilne považovaný za jedno z najsilnejších prírodných antibiotík, predovšetkým pre schopnosť ničiť baktérie. Všetci ste určite skúsili jeden zo starých a osvedčených receptov na liečenie chorôb dýchacích ciest – buď samotné užitie medu, alebo jeho kombináciu s bylinkovými čajmi, škoricou, cibuľou, cesnakom, zázvorom, citrónom, teplým mliekom a ďalšími ingredienciami, ktoré urýchľujú liečebný proces.

Med vďaka unikátnemu zloženiu dokáže zničiť pomerne veľkú skupinu mikroorganizmov, s ktorými si náš organizmus nevie poradiť. Dôležité je začať ho užívať včas, ideálne pri prvých príznakoch ochorenia, a následne niekoľkokrát denne až do úplného vyliečenia. Majte ale na pamäti, že pridaním medu do horúceho nápoja (45 – 50 °C) sa ničia jeho účinné látky. S jeho vmiešaním do tekutín chvíľu počkajte, kým nápoj vychladne.

Veľká sila v niekoľkých kvapkách

Včelí med vplýva na správnu činnosť vnútorných orgánov, pomáha zvýšiť imunitu, zlepšiť krvný obraz a zabrániť predčasnému starnutiu organizmu. Med býva častou súčasťou prípravkov na podporu imunity a proti kašľu. Zoznam priaznivých a liečivých účinkov medu je ale oveľa pestrejší:

  • med pomáha pri nespavosti, pri nervovom vypätí, strese, depresiách a migrénach nervového pôvodu,
  • je účinný ako podporný prostriedok pri výraznom vypätí organizmu,
  • urýchľuje liečenie žalúdočných vredov a zlepšuje trávenie,
  • lieči zápaly žlčníka a regeneruje pečeň,
  • je považovaný za afrodiziakum,
  • upokojuje a zlepšuje náladu,
  • čistí naše telo od voľných radikálov a pomáha ho detoxikovať,
  • upravuje vysoký krvný tlak a posilňuje srdce.

Skvelý tip pre zdravie: Kurkuma s medom

Kurkuma má silné protizápalové účinky a posilňuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu. V kombinácii s kvalitným medom zlepšuje trávenie a podporuje činnosť čriev. Možno vás prekvapí, že spojenie kurkumy s medom je považované za najsilnejšie antibiotikum v tradičnej prírodnej medicíne. Na prípravu liečivého elixíru budete potrebovať 100 gramov organického medu, 1 polievkovú lyžicu kurkumy v prášku. Spolu dôkladne premiešajte a liek začnite užívať už pri prvých chrípkových prejavoch.

Ak je vašou overenou medicínkou jedna lyžička medu denne, robíte pre seba veľa. Spôsoby, akými med do organizmu dodáte, môžete, pochopiteľne, obmieňať. Výborne chutí aj v koláčoch, dezertoch, ako sladidlo do bieleho jogurtu, na opečenej hrianke, s tradičným chlebom macesom, med vám bude chutiť aj v zálievke na šalát, prípadne v marináde na mäso.

Prečo sa med nekazí?

Ak ste niekde v domácnosti natrafili na starý pohár s medom, zrejme vás prekvapí, že nie je pokazený. Dôvodom je jeho nízke pH, ktoré likviduje baktérie. Ďalším faktorom je viazaná voda, čo znamená, že sa k nej baktérie nedostanú a nemajú tak vhodné podmienky na postupné rozmnožovanie. Zaraziť vás môže skôr cukornatenie, respektíve stvrdnutie medu. No ide iba o kozmetickú chybu, ktorú ľahko odstránite miernym prehriatím celého pohára medu vo vodnom kúpeli.

Pri deťoch opatrne

Deťom do prvého roku života med, ani ako súčasť liečby, nepodávajte. Môže totiž obsahovať baktériu clostridium botulinum. Tá produkuje botulotoxín, ktorý patrí k najsilnejším známym jedom. Bábätká nemajú dostatočne kyslé prostredie v žalúdku, aby zničilo spóry (čiže zárodočné formy tejto baktérie) prítomné v mede. U malých detí preto môže dôjsť k tzv. dojčenskému alebo infantilnému botulizmu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *