Publikované

Zázračný propolis: domáca tinktúra vás zbaví desiatok chorôb

Usilovný ako včelička

Toto prirovnanie má určite niečo do seba. Veď včely sú právom považované za jedny z najpracovitejších hospodárskych zvierat. Výsledkom ich snaživosti je napríklad propolis, považovaný za všeliek modernej doby. Zoznam chorôb, s ktorými dokáže pomôcť, totiž nemá konca.

Propolis je látka na báze živice, ktorú včely získavajú z púčikov stromov, prípadne z iných rastlinných zdrojov. Z pohľadu včelstva má niekoľko významných funkcií. Za všetky spomeňme:

  • posilňuje stabilitu úľa,
  • zoslabuje vibrácie,
  • chráni včelstvo pred chorobami a zabraňuje vstupu parazitov do úľa,
  • bráni hnilobným procesom v úli.

Nikdy nie je rovnaký

Vlastnosti propolisu závisia od rastlinného zdroja a včelár ich preto nedokáže ovplyvniť. Zloženie propolisu je v každom úli, v každej geografickej oblasti a v každom ročnom období iné. V závislosti od zloženia máva rôznu farbu – od zelenej po červenohnedú, najčastejšie vídať tmavohnedé zafarbenie. Pri izbovej a vyššej teplote býva lepkavý, pri nižších teplotách propolis tuhne a drobí sa. Zaujímavé je, že propolis z jedného úľa môže mať liečivé vlastnosti, ktoré propolis z iného úľa nemá. To je tiež dôvod, prečo sa propolisu pripisuje rôznorodá liečivá sila.

Unikátne účinky už v malom množstve

Propolis pôsobí baktericídne (usmrcuje baktérie), fungicídne (ničí huby), mierne anesteticky (utlmuje bolesť), pôsobí antitoxicky, má antivírusové, protizápalové účinky a pôsobí dermoplasticky (podporuje hojenie rán). Propolis sa osvedčil aj v boji proti akné. Na liečbu akné a ošetrenie drobných pupienkov odborníci odporúčajú siahnuť po propolisovej tinktúre.

Lekáreň na dlani

Ako liečivú látku používali propolis už Rimania a starovekí Gréci. Typický propolis má zhruba 50 zložiek, 50 % tvoria živice a rastlinné balzamy, 30 % vosky, 10 % esenciálne oleje a 5 % peľ. V propolise sa nachádza vzácna kyselina ferulová, ktorá je niekoľkonásobne lepším antioxidantom než vitamín E. Jej najcennejším prínosom je fakt, že chráni pokožku pred slnečným žiarením. Ľudoví liečitelia propolis často využívajú aj na zmiernenie zápalov, ochorení vírusového pôvodu, ošetrenie ľahších popálenín a odrenín. Propolis priaznivo pôsobí na srdce a znižuje riziko šedého zákalu. Starí včelári zas odporúčajú vložiť kúsok propolisu do úst ako osvedčený liek na boľavé hrdlo. Tým ale zoznam jeho zdravotných účinkov ani zďaleka nekončí. Práve naopak. Niektorí odborníci poukazujú na silné antioxidačné vlastnosti propolisu. Vďaka nim sa dá bojovať proti nepriaznivým vplyvom životného prostredia šetrne a prirodzenou formou.

Poklad v podobe propolisovej tinktúry

Príprava propolisovej tinktúry nie je žiadna veda, zvládnete ju pokojne v pohodlí domova. Napokon, posúďte sami. 30 g rozdrveného propolisu nasypte do 100 g liehu. Použite ideálne 80 % alebo viacpercentný lieh. Potom roztok pretrepávajte šesť až sedemkrát denne v priebehu jedného týždňa. Nakoniec roztok nechajte usadiť a rozpustenú časť preceďte. Na vnútorné použitie užívajte jeden až trikrát denne 10, maximálne 40 kvapiek, ideálne hodinu pred jedlom. Nakvapkajte ho do vody, kde sa trochu vyzráža na okrajoch a zbelie. Nemajte však obavy, v žiadnom prípade nestratí žiadny zo svojich liečivých účinkov.

Najčastejšie sa propolisová tinktúra používa pri:

  • všetkých zápaloch, ktoré vyvolávajú horúčku (3 × denne 30 kvapiek)
  • v období menopauzy (1 × denne 10 kvapiek)
  • zápale prostaty (3 × denne 30 kvapiek)
  • bolestiach žalúdka (50 kvapiek zrieďte so 100 ml teplej vody)
  • vysokom krvnom tlaku (1 × denne 30 kvapiek)
  • hnisajúcich ďasnách a bolesti zubov (namočte vatu a priložte ju na bolestivé miesto)
  • zápche (2 × denne nalačno 50 kvapiek zriedených so 100 ml teplej vody)
  • otlakoch (navlhčenú vatu priložte počas noci na bolestivé miesto. Ráno lokalitu potrite propolisovou masťou)
  • angíne a zapálenom hrdle (40 kvapiek zmiešajte s 200 ml teplej vody, vyplachujte niekoľkokrát denne)
  • tráviacich ťažkostiach

Ak vás trápia žalúdočné vredy, užívajte hodinu pred jedlom 20 až 35 kvapiek propolisovej tinktúry v mlieku alebo v mede. Pri problémoch so žalúdkom pomôže 3 × denne 20 kvapiek tinktúry, vždy hodinu pred jedlom.

Užívajte ho s prestávkami

Ako u väčšiny včelích produktov, aj v prípade propolisu buďte radšej opatrnejší a pred použitím uskutočnite test na citlivosť – najlepšie na vnútornej strane zápästia. Môžete patriť do skupiny ľudí trpiacich alergickými reakciami. Pre unikátne účinky na ľudský organizmus býva častou ingredienciou mastičiek, krémov, gélov, no nájdeme ho aj v zubných pastách a ústnych sprejoch. Propolis dostať kúpiť vo forme tinktúry, masti, emulzie, balzamu, využiť ho možno i surový – v kúskoch alebo v prášku. Propolis je veľmi účinný už v malých dávkach a koncentráciách. Užívajte ho preto maximálne tri týždne bez prestávky a potom si doprajte jeden týždeň pauzu. Propolis bez váhania aplikujte pri všetkých zápalových procesoch v organizme. Ak po troch týždňoch nenastane zlepšenie stavu, určite si od neho oddýchnite a vyhľadajte odbornejšiu pomoc.

Aj v tehotenstve

Existuje viacero foriem prípravkov s obsahom propolisu (olejový alebo vodný roztok, prípadne kapsule s koncentrovaným výťažkom), preto sa mu nebráňte ani v tehotenstve. Klasickú alkoholovú tinktúru odporúčame budúcim mamičkám používať iba na vonkajšiu aplikáciu.

Publikované

Hľadáte spoľahlivého ochrancu vašej imunity? Už ste ho našli

Med je uznávaným a cenným liekom po celom svete už odnepamäti. Skôr než ľudia začali používať chemicky vyrobené antibiotiká, med býval neoddeliteľnou súčasťou domácej lekárne. A tak je tomu dodnes.

Vyhnúť sa počas zimných mesiacov vírusovým ochoreniam nie je vôbec jednoduché. Pokiaľ ale máte dobrú imunitu, stravujete sa vyvážene a vaše jedlá obsahujú dostatok vitamínov a antioxidantov, ste na dobrej ceste. O to viac, ak nezabúdate na pravidelnú konzumáciu kvalitného medu.

Dobrá imunita = pevné zdravie

Imunitný systém je zložitý obranný mechanizmus, ktorý si poradí s najrôznejšími infekciami, baktériami a ďalšími škodlivými vplyvmi. Je pripravený na obranu, nech sa deje čokoľvek, zabezpečuje naše zdravie a neustále sa vyvíja. Stav imunitného systému korešponduje s tým, ako sa správame k vlastnému telu. Na imunitu však vplýva aj životné prostredie, životný štýl či stres, ktorému každodenne čelíme. Imunitný systém môžeme podporiť rôznymi preparátmi a veľmi blahodarne naň pôsobí práve med.

Med ako vitamínová bomba

Med je koncentrovaný extrakt z kvetín a rastlín, mnohí ľudia ho označujú za prírodný elixír zdravia. Jeho účinky na organizmus človeka sú neodškriepiteľné a pri budovaní imunity má svoje nezastupiteľné miesto. V mede nájdeme obrovské množstvo prospešných látok, enzýmov, vitamínov, proteínov, aminokyselín a cukrov. Z vitamínov sú to: A, C, B1, B6, B12, D, E a K. Z minerálov stoja za zmienku najmä vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, kremík a železo.

Nikdy nie je rovnaký

Každý med je originál, pretože každý med obsahuje unikátny pomer týchto látok, dôležitých pre to najcennejšie, čo máme – naše zdravie. Jeho chuť, farba a aj zloženie závisia od prostredia, kde včelstvo zbiera nektár z kvetov. Hlavnými parametrami sú okrem lokality taktiež druhová skladba rastlín a obdobie, v ktorom boli včely najaktívnejšie.

Hlavné dôvody, prečo ho mať poruke

  • Pre vysoký podiel prírodnej fruktózy je lepšou a zdravšou voľbou než cukor.
  • Má antibakteriálne účinky, z ktorých sa dá ťažiť pri zápaloch žalúdka, ale i povrchových poraneniach pokožky.
  • Nižší glykemický index utíši hlad na dlhšiu dobu.
  • Pôsobí ako antioxidant a pomáha udržiavať zdravú črevnú mikroflóru.

Med pre pevné zdravie

Med je stabilne považovaný za jedno z najsilnejších prírodných antibiotík, predovšetkým pre schopnosť ničiť baktérie. Všetci ste určite skúsili jeden zo starých a osvedčených receptov na liečenie chorôb dýchacích ciest – buď samotné užitie medu, alebo jeho kombináciu s bylinkovými čajmi, škoricou, cibuľou, cesnakom, zázvorom, citrónom, teplým mliekom a ďalšími ingredienciami, ktoré urýchľujú liečebný proces.

Med vďaka unikátnemu zloženiu dokáže zničiť pomerne veľkú skupinu mikroorganizmov, s ktorými si náš organizmus nevie poradiť. Dôležité je začať ho užívať včas, ideálne pri prvých príznakoch ochorenia, a následne niekoľkokrát denne až do úplného vyliečenia. Majte ale na pamäti, že pridaním medu do horúceho nápoja (45 – 50 °C) sa ničia jeho účinné látky. S jeho vmiešaním do tekutín chvíľu počkajte, kým nápoj vychladne.

Veľká sila v niekoľkých kvapkách

Včelí med vplýva na správnu činnosť vnútorných orgánov, pomáha zvýšiť imunitu, zlepšiť krvný obraz a zabrániť predčasnému starnutiu organizmu. Med býva častou súčasťou prípravkov na podporu imunity a proti kašľu. Zoznam priaznivých a liečivých účinkov medu je ale oveľa pestrejší:

  • med pomáha pri nespavosti, pri nervovom vypätí, strese, depresiách a migrénach nervového pôvodu,
  • je účinný ako podporný prostriedok pri výraznom vypätí organizmu,
  • urýchľuje liečenie žalúdočných vredov a zlepšuje trávenie,
  • lieči zápaly žlčníka a regeneruje pečeň,
  • je považovaný za afrodiziakum,
  • upokojuje a zlepšuje náladu,
  • čistí naše telo od voľných radikálov a pomáha ho detoxikovať,
  • upravuje vysoký krvný tlak a posilňuje srdce.

Skvelý tip pre zdravie: Kurkuma s medom

Kurkuma má silné protizápalové účinky a posilňuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu. V kombinácii s kvalitným medom zlepšuje trávenie a podporuje činnosť čriev. Možno vás prekvapí, že spojenie kurkumy s medom je považované za najsilnejšie antibiotikum v tradičnej prírodnej medicíne. Na prípravu liečivého elixíru budete potrebovať 100 gramov organického medu, 1 polievkovú lyžicu kurkumy v prášku. Spolu dôkladne premiešajte a liek začnite užívať už pri prvých chrípkových prejavoch.

Ak je vašou overenou medicínkou jedna lyžička medu denne, robíte pre seba veľa. Spôsoby, akými med do organizmu dodáte, môžete, pochopiteľne, obmieňať. Výborne chutí aj v koláčoch, dezertoch, ako sladidlo do bieleho jogurtu, na opečenej hrianke, s tradičným chlebom macesom, med vám bude chutiť aj v zálievke na šalát, prípadne v marináde na mäso.

Prečo sa med nekazí?

Ak ste niekde v domácnosti natrafili na starý pohár s medom, zrejme vás prekvapí, že nie je pokazený. Dôvodom je jeho nízke pH, ktoré likviduje baktérie. Ďalším faktorom je viazaná voda, čo znamená, že sa k nej baktérie nedostanú a nemajú tak vhodné podmienky na postupné rozmnožovanie. Zaraziť vás môže skôr cukornatenie, respektíve stvrdnutie medu. No ide iba o kozmetickú chybu, ktorú ľahko odstránite miernym prehriatím celého pohára medu vo vodnom kúpeli.

Pri deťoch opatrne

Deťom do prvého roku života med, ani ako súčasť liečby, nepodávajte. Môže totiž obsahovať baktériu clostridium botulinum. Tá produkuje botulotoxín, ktorý patrí k najsilnejším známym jedom. Bábätká nemajú dostatočne kyslé prostredie v žalúdku, aby zničilo spóry (čiže zárodočné formy tejto baktérie) prítomné v mede. U malých detí preto môže dôjsť k tzv. dojčenskému alebo infantilnému botulizmu.

Publikované

Med ako súčasť liečby. Pridajte ho do týchto nápojov a budete sa diviť

Určite už každý z vás okúsil na vlastnej koži blahodarné účinky medu. Nie nadarmo sa mu predsa hovorí zlatý liek. Rovnako efektívny ale býva aj vo forme nápojov, v kombinácii s ďalšími zdravými surovinami. Prezraďme si recepty na niektoré z nich.

Začneme nápojom, ktorý vás naštartuje do nového dňa. Pôsobí totiž ako zaručená vzpruha (nielen) po prebdenej noci a pomôže vám načerpať energiu na zvládanie každodenných povinností. Tento chutný a zdravý nápoj pripravíte za pár sekúnd. Jednu polievkovú lyžicu medu

pridajte do 100 ml pohára s vlažnou vodou, najlepšie filtrovanou. Spolu zmiešajte, kým sa med rozpustí. Odborníci tvrdia, že daná kombinácia dokáže roztopiť tuk, eliminovať túžbu po sladkostiach a vďaka tomu pomôcť človeku schudnúť. Medovú vodu si naservírujte kedykoľvek počas dňa, ale najlepšie účinky s ňou dosiahnete ráno na prázdny žalúdok. Vtedy zbaví vaše telo baktérií, urýchli metabolizmus, posilní imunitný systém, pomôže pri problémoch s močením a zmierni žalúdočné ťažkosti. Na záver osvedčený tip. Ak do medovej vody vytlačíte citrón, zaraz dostanete skvelý detoxikačný nápoj.

Zaplníte žalúdok a zrýchlite metabolizmus

Takúto dvojicu účinkov vám prinesie zázračná kombinácia grapefruitu a medu. Vitamínová bomba

a pocit plného žalúdka s minimom kalórií je presne to, čo od oboch zdravých ingrediencií možno očakávať. Polovicu studeného grapefruitu zbavte šupky, vložte do mixéra a pridajte lyžicu medu. Zmixujte do hladka. Už takéto malé množstvo vám postačí na zrýchlenie metabolizmu cukrov a rýchlejšie spaľovanie tukov.

Odstráni bolesť hrdla i kašeľ

Chrípka obvykle začína nepríjemnými bolesťami hrdla. Vy ju ale dokážete poraziť popíjaním

tohto nápoja. Pripravte si 1 žĺtok, 1 dl mlieka a jednu polievkovú lyžicu medu. Zmes poriadne zmiešajte, mlieko predtým zohrejte. Hrdlo si oviažte teplou šatkou a nápoj pomaly vypite. Med sa vám zíde aj ako pomoc proti kašľu. Pre znásobenie jeho sily si odvážte 250 g medu, 2 hrste čerstvých listov skorocelu a 100 ml vody. Postup je nasledovný: umyté listy skorocelu rozmixujte s medom a vodou. Potom zmes varte na miernom ohni, kým sirup zhustne. Užívajte podľa potreby, no deťom podávajte trikrát denne maximálne jednu polievkovú lyžicu. Sirup im pokojne rozmiešajte v čaji.

Porazte nespavosť aj urologické ťažkosti

Pre navodenie dobrého spánku sa spoľahnite opäť na med. Postačia dve čajové lyžičky kvalitného medu, zopár mletých klinčekov a 250 ml teplého mlieka. Do pohára teplého mlieka pridajte med, klinčeky a spolu rozmiešajte. Nápoj pite pomaly, tridsať minút pred spaním. Med si poradí aj so zápalom močových ciest. Dve polievkové lyžice medu a jednu čajovú lyžičku škorice rozmiešajte v 2,5 dl vlažnej vody.

Štíhle krivky (takmer) na počkanie

Napriek tomu, že med je sladký, má aj zoštíhľujúce účinky. Najmä ak ho využijete v spojení so škoricou a vodou. Zoštíhľujúci nápoj si pripravíte zas veľmi jednoducho: čajovú lyžičku mletej škorice nasypte do šálky, zalejte horúcou prevarenou vodou, tanierikom prikryte a nechajte lúhovať. Keď je voda vlažná, na rad prichádza med – odporúčame maximálne dve čajové lyžičky. Med treba voliť kvalitný, prírodný a nikdy ho nepridávať do horúcich nápojov. V opačnom prípade sa aktívne látky z neho vytratia. Polovicu nápoja by ste mali vypiť večer pred spaním a druhú polovicu ráno po prebudení. Nápoj skladujte v chladničke a už viac nezohrievajte ani doň nepridávajte ďalšie suroviny.

Pretože k Vianociam patrí

Reč je o vianočnom punči s medom, ktorý neodmysliteľne patrí práve k  predvianočnému času. Kvalitné červené víno nalejte do hrnca a pridajte korenie. Zohrievajte na miernom ohni, kým sa víno začne variť. V tej chvíli hrniec odložte bokom na kuchynskú linku a nechajte vychladnúť. Medzitým do pripravených šálok vložte plátok citróna a lyžicu medu. Zalejte ešte teplým vínom, premiešajte, ozdobte zvyšnými kolieskami citróna, prípadne podľa chuti aj iným ovocím. Pred konzumáciou je vhodné punč premiešať.

Majte na pamäti, že…

Aby mal med ako súčasť liečivých nápojov spomínané účinky, dôležité je nepodceniť jeho výber. V obchodoch môžete natrafiť aj na falošný med. Ten ku kúpe spravidla láka nižšou cenou, no vášmu zdraviu v konečnom dôsledku príliš nepomôže. Prv než si med vložíte do nákupného košíka, pozrite sa na jeho konzistenciu. Dostatočne hustý med, s podielom vody do 18 percent, je známkou kvality.

Nikdy nie do horúceho nápoja

Zohrievaním nad 50 stupňov Celzia sa z medu odbúravajú prospešné látky. Nekvalitný med máva vyšší obsah vody a po naklonení sa v pohári rýchlo prelieva zo strany na stranu. Kupujte ho radšej u seriózneho včelára alebo v špecializovaných včelárskych predajniach. Tam máte istotu, že si domov odnesiete med tej najvyššej kvality. Ide teda o položku, do ktorej sa oplatí zainvestovať. Veď zdravie by malo byť v hodnotovom rebríčku ľudí na poprednom mieste.

Pravosť medu si môžete overiť

Ako sme už načrtli, do nepravého medu bývajú pridávané cukrové sirupy, melasa, kukuričný sirup a ďalšie príchute či prísady. Organický, čistý med sa nevyrába v továrňach. Väčšina medov na trhu je riedených, aby výrobca mohol zdvojnásobiť vlastné zisky. V snahe zhutniť ho podaktorí špekulanti používajú mletú kriedu, múku, piliny či piesok!

Skúška palcom či test vody

Čistotu medu si však môžete skontrolovať. Stačí si dať kvapku medu na palec a hneď zistíte, či sa lepí, alebo nie. Čistý organický med by mal byť lepkavý. Pokiaľ stále váhate, dajte do pohára s vodou lyžicu medu. Falošný med sa rozpustí rýchlo a čistý klesá ku dnu. No prezradíme vám ďalšiu zaujímavú fintu. Pravý med je horľavý. Umiestnite suchú zápalku na med a pokúste sa ju zapáliť. Ak sa zápalka rozhorí, med má prívlastok čistý. V prípade, že zápalka nevzplanie, ide o falošný med, ktorý obsahuje zmienené nečistoty a vodu.

Publikované

So včelami sa spája množstvo zaujímavých rekordov. Napríklad aj tieto

Zaujíma vás, koľko stojí najdrahší med sveta? Kde bolí včelie žihadlo najviac alebo čo je človek schopný urobiť, aby zvýšil predaj vlastných výrobkov? Potom čítajte ďalej.

Podaktorí obchodníci sa neštítia ničoho. Dôkazom je i tento nebojácny Číňan, ktorý si zvolil vskutku netradičný spôsob prezentácie domáceho medu. Napokon, posúďte sami.

Čím viac včiel, tým lepšie

Má dávno po tridsiatke, volá sa Še Pching a pochádza z mestečka Čchung-čchingu na juhozápade Číny. Celý život zasvätil včeláreniu, intenzívnejšie sa mu venuje viac ako desať rokov. Práve včelárenie predstavuje i hlavný zdroj jeho obživy. Kvôli veľkej konkurencii včelárov vo vlasti sa Še Pching rozhodol pre pomerne netradičný spôsob propagácie vlastného medu. Polonahé telo si nechal pokryť až 460 000 včelami. Včely, ktoré na neho zasadli, vážili úctyhodných 45 kilogramov. Ak by ste si ale mysleli, že Še Pching je jediný „blázon“ svojho druhu, vyvedieme vás z omylu. Vyznávačov tejto disciplíny je vo svete oveľa viac.

Dobrovoľne pod paľbou žihadiel

Prečo disciplíny? Nechať sa obsypať včelami je celosvetovo známa aktivita, v ktorej sa včelári vyslovene predháňajú. Odvážlivci pritom neváhajú odložiť odev, igelitom si omotať nanajvýš tvár a nosné otvory zapchať vatou. To, že utŕžia niekoľko desiatok, ba až stoviek žihadiel, im neprekáža. Ako to vôbec robia, že dokážu prilákať také množstvá včiel? Na telo si v malej „klietke“ zavesia kráľovnú, ktorú nasledujú tisíce robotníc. Rovnakým spôsobom verejnosť zaujal aj Ind Vipin Seth. Ten na seba nalákal včely vážiace viac ako 60 kilogramov.

Rekord hodný zápisu do Guinnessovej knihy

Kao Ping-kuo zdvihol latku obdobných pokusov ešte o kus vyššie. Milión včiel a vyše trojhodinové divadlo však bolo viac nechutné než fascinujúce. Tento pokus sa takmer skončil tragicky, teplota tela odvážneho seniora stúpla až na 60 stupňov a atakovali ho stovky žihadiel. Niekoľko včelích kráľovien a milión včiel, ktorých váha sa vyšplhala na viac ako 100 kilogramov. Aj tieto čísla znamenali pre Číňana zápis do Guinnessovej knihy rekordov.

Kde žihadlo bolí najviac?

Každý človek má iný prah bolesti, niektorí vydržia viac, iní menej. Na bolesť, ktorú cítime po uštipnutí včelou, sa zameral etymo

lóg Justin Schmidt. Ten je dokonca tvorcom tzv. Schmidtovej stupnice bolesti uštipnutia hmyzom. Vo svojej knihe „Sting of the Wild“ ohodnotil včelie bodnutie číslicou dva zo štyri. Na jeho poznatky nadviazal Michael Smith, ktorý si v hlave zosnoval priam masochistický plán. Zaumienil si, že sa nechá pichnúť až dvadsiatimi piatimi včelami, aby dokázal reálne odpovedať na otázku, v ktorej časti tela žihadlo bolí najviac.

Do každej partie na tele sa nechal bodnúť až trikrát a vždy počkal 60 sekúnd, kým žihadlo odstránil. Chcel totiž, aby sa mu do tela dostala plná dávka jedu. Podľa portálu IFL Science, každý deň vyskúšal, kvôli porovnaniu bolesti, tri experimentálne žihadlá do rôznych častí tela a dve kalibračné bodnutia na predlaktie. Najcitlivejšie (viac ako intímne partie) boli podľa Smitha nosné dierky a vrchná pera. Neskúšal pichnutie včelou do jazyka a oka. Jeho poradcovia sa údajne báli, aby neoslepol.

Najdrahší med sveta

Med má veľa zdravotných účinkov, nie nadarmo sa zvykne nazývať zlatým liekom. Pokiaľ sa vám ale zdá jeho cena v obchodoch niekedy až privysoká, do Turecka radšej necestujte. V tejto krajine sa cena medu pohybuje až na úrovni 5000 eur. Ide o med veľmi špeciálny, jeho názov znie Elvish. Zaujíma vás, prečo stojí toľko peňazí? Získava sa totiž z hlbín 1800 metrov hlbokej jaskyne pri meste Artvin na severovýchode Turecka. Günay Gündüz, miestny včelár, tvrdí, že tento med vzniká úplne prírodne, bez úľov. Jaskyňa bohatá na minerály výrazne vylepšuje kvalitu tohto medu a Günay Gündüz je jediný, kto špeciálnu odrodu vyrába. Mimochodom, jediný na celom svete. Toho, že do jaskýň lietajú včely, si všimol v roku 2009. V danej chvíli si uvedomil, že by tam mohol nájsť i zásoby medu. „S pomocou profesionálnych horolezcov sme sa dostali nadol a na stenách tam našli 18 kilogramov medu,“ spomína na hotový poklad. Následne nechal med analyzovať vo francúzskych laboratóriách. Výskumníci potvrdili, že ide o sedem rokov s

tarý med najvyššej kvality, s množstvom minerálov. Prvý kilogram medu sa mu

podarilo predať na aukcii vo Francúzsku v roku 2009 za neuveriteľných 45-tisíc eur. O rok neskôr jeden čínsky milionár kúpil ďalšie kilá za 28-tisíc eur. Dnes sa cena za kilogram pohybuje na úrovni spomínaných 5-tisíc eur. Zrejme nič pre bežných smrteľníkov, no pre podnikavého Turka mimoriadne slušný zárobok. ?

Rekordman v počte včiel na vlastnom tele vyvoláva rozporuplné reakcie

https://www.youtube.com/watch?v=3KkWfAje6F4

Publikované

Zaujímavosti o včelách. Vedeli ste, že…?

Včela medonosná, najrozšírenejší druh včelstva v našich končinách, žije na zemi viac ako 80 miliónov rokov. Je neuveriteľné, ako úžasne sa dokázala prispôsobiť zmenám, ktoré za taký dlhý čas na našej planéte nastali.

Na tému včely by sa dalo rozprávať bez prestávky hádam niekoľko dní. A možno ešte dlhšie. Veď iba máloktorý živočích sa môže pochváliť takým arzenálom zaujímavostí zo svojho života. Zopár takých sme pre vás aj vybrali:

* Bzukot, ktorý počuť okolo včely, v skutočnosti značí pohyb jej krídel. Nimi dokáže urobiť až 180 pohybov za sekundu.

* Včely vyletujú počas leta do práce od skorého rána (4:00 hod.) a pracujú celý deň až do večera (cca 17:00 hod.). Prirovnanie „usilovný ako včela“ má teda svoje opodstatnenie.

* Včely sa vedia vynikajúco orientovať podľa slnka, a to aj keď je vonku pod mrakom.

* Dokážu spoľahlivo nájsť zdroj nektáru a peľu až do vzdialenosti päť kilometrov.

* Na tykadlách včely sú umiestnené receptory pre hmat, vnímanie vlhkosti vzduchu i teploty, čuch.

* Med je potravina s neobmedzenou trvanlivosťou. Aspoň to dokazuje nález archeológov v Egypte, a síce tisícky rokov starý med, ktorý bol jedlý.

* Pokiaľ z úľa odoberiete matku, do pätnástich minút o tom bude vedieť celý úľ.

* Včela v priebehu znášky za celý svoj život nazbiera približne deväť gramov medu. To je polovica čajovej lyžičky.

* Po opelení kvety strácajú vôňu. Iba pre predstavu, jeden kvet jablone obsahuje okolo 100 000 peľových zŕn, jedna jahňada liesky až 6 000 000 peľových zŕn.

* Aby sme získali kilogram medu, musí na zbere nektáru pracovať zhruba 1100 včiel.

* Jedna včela obletí denne aj tisícky kvetín.

* Vďaka schopnosti opeľovať úžitkové plodiny je včela tretím najužitočnejším hospodárskym zvieraťom v Európe.

* Kráľovná je jediná žena v úli, ktorá má vyvinuté pohlavné ústrojenstvo. Robotnice ho nemajú.

* Osudy trúdov sú vopred spečatené. Buď oplodnia kráľovnú a umrú, alebo ich robotnice na konci sezóny z úľa vyženú.

* Nález dvoch matiek vo včelstve býva skôr ojedinelý. Matky sú totiž konkurentky. Ak sa vo včelstve stretnú dve matky, dôjde k ich súboju. V ňom jedna alebo obe matky zahynú. Ako zbraň im poslúžia vlastné žihadlá.

* Včelstvo sa rozmnožuje rojením. Roj včiel je časť včelstva, ktorá nasleduje starú matku, keď sa jej pôvodný domov chystá prebrať nová matka. Zasadnú na najbližšiu vetvu a čakajú. Potom si hľadajú ďalšie vhodné obydlie, čo môže trvať niekoľko hodín, ale i dní. V novom obydlí si roj začína budovať existenciu takmer od nuly. Pri rojení včely nebodajú, hoci ako masa pôsobia nebezpečne. Ich hlavnou úlohou ale ostáva nájsť si vhodné miesto na usadenie, pre vznik nového včelstva.

* Včely sa dorozumievajú dotykmi tykadiel, včelím tancom, vôňou niekoľkých typov feromónov a, samozrejme, zvukmi.

* Pokiaľ vás pichne jedna včela, musíte z daného miesta odísť. Ostatné včely by sa na vás vrhli tiež. Cítia totiž žihadlo.

* Naše včely sú pomerne mierumilovné. V prípade napadnutia úľa ho bráni približne 30 bojovníčok. U afrických zabijáckych včiel by na vás v okamihu vyštartovalo až 10 000 žihadiel.

* Včela síce vidí farebne, no červený odtieň vníma ako šedý až čierny. Včela zachytí aj ultrafialovú farbu, ktorú človek nerozozná.

* Včielka počas svojho krátkeho života postupne prechádza cez profesie opatrovateľky, spracovateľky nektáru, upratovačky, budovateľky plástov, strážkyne úľa a lietavky, ktorá prináša do úľa peľ a nektár. Svoju životnú púť obvykle končí po 35 dňoch života.

* Ak včely použijú žihadlo a vpichnú ho do teplokrvného živočícha, ukončia tým i svoj život. Dozadu zahnuté háčiky na žihadle zaisťujú, že zostane vpichnuté v koži.

* Žihadlo by sme mali zoškrabnúť nechtom, resp. nožíkom tak, aby sa nestlačil jedový vačok, čím by sme vytlačili jed do pokožky.

* Najčastejšie ochorenie včelstva je varroáza. Ide o roztočovú nákazu, ktorá ničí včelie plody.

* Najväčším včelím nepriateľom je sršeň. Ten na včely útočí, akonáhle nemá dostatok potravy.

* Včely nikdy nespia. Občas ale môžu byť pristihnuté pri odpočívaní v prázdnych voskových bunkách.

* Na správanie a náladu včiel má vplyv aj zmena počasia. Najlepšie sa pracuje so včelami v dopoludňajších hodinách, ak je počasie vhodné na znášku. Staré včely – lietavky, sú vtedy mimo obydlia. V úli zostanú mladé včely, ktoré sú veľmi mierne.

* Včely sú citlivé na čistotu prírody vo svojom okolí. Stačí nevhodné chemické ošetrenie poľnohospodárskych plodín alebo ovocných porastov v období ich kvetu a včelstvá hromadne hynú na otravu jedovatými pesticídmi.

* Prítomnosť včiel je tak znakom čistoty v prírode.

Zdroj: http://www.greenpeace.org,http://vcelarstvijr.cz, http://www.novinky.sered.sk, www.benefits-of-honey.com, http://discovermagazine.com, http://vcelarstvijr.cz, http://vcelikralovstvi.webnode.cz